tips voor porties
Tips voor porties
Peuters hebben vaak een verrassende eetlust – de ene dag lijkt het alsof ze nooit genoeg krijgen, en de volgende dag eten ze amper een hapje. Dat is heel normaal! Door slim om te gaan met porties kun je het eten minder overweldigend maken en je kleintje helpen beter naar zijn eigen honger- en verzadigingssignalen te luisteren. Met deze handige tips wordt het serveren van peuterporties een stuk makkelijker én leuker.
5mins
banner baby eating
Tips voor portie controle bij peuters 
🡆 Serveer peutervoeding op kleinere borden om de porties realistisch te houden.

🡆 Leg het bord van je peuter niet te vol. De peuter vindt dit misschien overweldigend en kan dan het eten weigeren.  

🡆 Bied minder aan dan dat je denkt dat je kind gaat eten. Zo kunnen ze altijd om meer eten vragen.

🡆 Denk eraan dat het eetgedrag van peuters per dag verschilt. De ene dag eten ze heel veel en de andere dag weinig. Daarom is het belangrijk om te kijken naar hoeveel je kind per week eet (i.p.v. in een dag).

Veelgestelde vragen over portiegroottes

small-card-image
Wat is de gemiddelde portiegrootte voor een peuter?
Een portie koolhydraten is de hoeveelheid die je kind in zijn vuist kan vasthouden, eiwitten en fruit passen in de handpalm. Groenteporties zijn even groot als twee vuisten. Serveer een kleinere portie dan je denkt, en geef meer als het nodig is.
small-card-image
Kan ik mijn peuter teveel geven?
Als je kind geen honger laat ervaren, kan het brein verward raken over honger en verzadiging. Forceren om te eten leidt tot een ongezonde relatie met voeding en kan overeten veroorzaken, waardoor je kind niet merkt wanneer het verzadigd is.
small-card-image
Hoe weet je dat je kleintje genoeg gehad heeft?
Peuters en kinderen kunnen hun eetlust reguleren en herkennen wat ze nodig hebben qua voedingsstoffen zolang dit niet onderbroken wordt door onze eigen aanname dat we kunnen herkennen wanneer ze honger hebben.
decorative seperator