DE BESTE EERSTE HAPJES

Pap maken met de melk van je kleine is een goede start om te beginnen met de eerste hapjes. Wanneer je baby hier klaar voor is, kun je daarna beginnen met groentes, zodat jouw kleintje ook went aan lastigere smaken. Begin met een puree van één groente of met een tussendoortje, zodat hun kleine smaakpapillen wennen aan deze hartige smaken. Broccoli is een goede groente om mee te beginnen!

NIEUWE SMAKEN, VORMEN & TEXTUREN INTRODUCEREN

Wanneer jouw uk groeit, wordt deze ook avontuurlijker en tussen de 6 en 12 maanden willen ze nieuwe smaken proberen.                              

Onderzoek laat zien dat baby's die veel verschillende smaken en texturen aangeboden kregen later ook veel meer variatie in hun dieet hebben. Het kan soms 10-15 pogingen duren voordat je baby went aan de nieuwe smaken, dus maak je geen zorgen en blijf het vooral proberen. Er zullen dagen zijn dat ze meer eten, dagen dat ze minder eten en dagen dat ze al het eten afwijzen. Dit is normaal. 

Probeer nieuwe texturen, kleuren en variatie geleidelijk te introduceren zodat jouw kleine genoeg controle over z'n mond kan ontwikkelen.                                   Romige avocado of sappige frambozen zijn goede fruitsoorten om te proberen. Waarom kook je niet wat broccoli en bloemkoolroosjes om je kleine te helpen met kauwen?          

Experimenteer met vormen! Een plakje kaas, pastabuisjes of stukjes sinaasappel zijn allemaal spannende nieuwe vormen en jouw kleine zal deze willen vastpakken. Wanneer ze dit doen verbeteren ze hun hand-oog coördinatie en motorieke vaardigheden. 

Tijdens deze fase wil jouw uk spelen en experimenteren met voedsel. Dit is goed voor hun ontwikkeling, dus hier zijn wat leuke ideeën om te proberen.                    

  • Je baby vindt het misschien leuk om op jouw vingers te kauwen.
  • Beweeg je vingers naar de zijkant van hun mond en kijk hoe hun tong naar jouw vinger gaat. Het is een vaardigheid die ze nodig hebben om te kauwen.
  • Doe een beetje yoghurt op de rand van je baby's mond en moedig je uk aan om het eraf te likken.Je kunt er ook een spiegel bijzetten, zodat ze zien wat ze doen. 
  • Ga vingerverven met rode pepper, hummus of vermalen fruit.  Lik je vingers af en moedig je uk om hetzelfde te doen.                                                            

VOEDSEL OM TE VERMIJDEN TIJDENS DE EERSTE HAPJES

Zorg ervoor dat je eten met veel suiker vermijdt en voeg geen zout toe aan de maaltijden van je uk. De volgende etenswaren moet je ook vermijden: 

  • Onverwarmde honing
  • Rauwe of lichtgekookte schaaldieren
  • Zachte ongepasteuriseerde kaas
  • Hele noten en pinda's (serveer ze geplet of gemalen).