DE JUISTE VOEDINGSSTOFFEN VOOR PEUTERS

Wanneer jouw baby een peuter wordt, verandert er snel veel. Alles is een groot nieuw avontuur waardoor het voeden van je peuter wat ingewikkeld kan lijken. Bekijk onze gids hieronder om te kijken welke voedingsstoffen een peuter nodig heeft.

IJzer

Essentieel voor het aanmaken van gezonde bloedcellen en voor zuurstoftransport in je lichaam. Het zit in rood vlees, vis, kip, eieren en bonen, linzen en gedroogd fruit. 

Omega-3 vetten

Het is belangrijk dat jouw kind genoeg vet eten. Omega-3 vetten zijn goede vetten die je kunt vinden in vettige vis zoals zalm. 

Vitamine D

Nodig voor gezonde botten & tanden. Kinderen onder de 5 hebben extra vitamine D nodig (10ug), omdat ze deze voedingsstof niet genoeg binnenkrijgen met alleen voeding. 

Vitamine C

Helpt bij de groei van je kind en bij het herstel van de huid en andere weefsels. Vitamine C zit in sinaasappels, mango's, bloemkool, broccoli en in bessen. 

PEUTERVOEDING OM TE VERMIJDEN

Suiker is een koolhydraat en zorgt voor energie. Het is belangrijk om de inname van drankjes, snoepjes en snacks met veel suiker te beperken. Een dieet met veel suiker kan leiden tot problemen met het gebit en ervoor zorgen dat je kind een zoetekauw wordt.

Wanneer je jouw kind toch iets zoets wil geven, kun je ze het beste vers of gedroogd fruit geven. Deze kunnen ook toegevoegd worden bij het koken om de voeding zoeter te maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rijstpudding, pap, muffins of granen.  

Het maximum aantal zout voor kinderen tussen de 1 en 3 jaar is 2,5 gram per dag. Jouw kleine kan geen grote hoeveelheden zout verdragen doordat hun longen nog niet volwassen zijn. Veel bewerkte voeding heeft veel toegevoegd. Deze voedingsmiddelen moet je vermijden, omdat kinderen anders aan deze bewerkte voeding wennen en een hoge tolerantie voor zout ontwikkelen. 

HOEVEEL CALORIEËN HEEFT JOUW KLEINE NODIG?

Jonge kinderen hebben een erg actief leven en groeien en ontwikkelen erg snel. De energie die ze nodig hebben zorgt voor snelle groei, ontwikkeling van het brein, ontwikkeling van weerstand en snel herstel na infecties en lichamelijke activiteit. De voedingsstoffen die ze nodig hebben verschillen ook van de voedingsstoffen die een volwassene nodig heeft. Voor kind tussen de 1 en 3 wordt geadviseerd om tussen de 850 en 1100 calorieën te eten, maar dit verschilt natuurlijk per kindje.